Winnaar beste amandelspeculaas van Gelderland

Lekkerste speculaas met amandel bij Bakkerij Toebast Hoevelaken

HOEVELAKEN Bakkerij Toebast in Hoevelaken maakt de lekkerste speculaas met amandelen van heel Gelderland. Dat blijkt uit een verkiezing die bakkerscoöperatie Beko organiseerde. Bijna driehonderd inzendingen werden gekeurd in de drie categorieën speculaas met- en zonder amandelen en gevulde speculaas. Men moest minimaal een 7 halen om in aanmerking te komen voor een provincietitel.

In het Congrescentrum Nieuwegein werden maar liefst 285 ambachtelijke bakkersproducten gekeurd door een vakjury en een consumentenpanel. Deze kozen per provincie een winnaar aan in de categorieën gevuld speculaas, speculaas met amandelen en speculaas zonder amandelen. De speculaas met amandelen van Bakkerij Toebast kregen het hoogste gemiddelde cijfer en dus mogen zij zich het komend jaar de beste van de provincie Gelderland noemen.
De jury was unaniem lovend over de smaak van de speculaas van Toebast, vorm, model, kleur, bakaard en aroma. De consumentenjury weegt naast smaak ook punten als uiterlijk, verpakking, uitstraling en de verkoopprijs mee. Met duidelijke trots en een brede glimlach werd de award door Dennis Toebast in ontvangst genomen. Als bakker is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor alle producten in de winkel en dus ook voor speculaasproducten die ter keuring werden aangeboden. Dennis reageert: ,,Meedoen aan wedstrijden is altijd spannend. Van de vakjury weet je ongeveer waar ze op letten, dat zijn net zulke vakmensen als wij. Van een consumentenpanel weet je minder goed wat je kan verwachten. Plus dat er natuurlijk nog een groot aantal collega-bakkers hun best doen om een winnend product in te leveren. Het niveau was dit jaar erg hoog, heb ik begrepen. Wij zijn dan ook enorm trots op ons kampioenschap.”